Отримання гранту для українських науковців в університеті Палермо

Лідія ПЕТРУШОВА, доцент кафедри фармацевтичної хімії (Університет Палермо, факультет біологічних, хімічних і фармацевтичних наук і технологій, Італія, з 01.11.2023 по 31.10.2024, Visiting Fellowship):

Влітку 2023-го я подала документи та виграла грант для українських науковців в університеті Палермо, в Італії. З 1 листопада працюю в дослідницькій групі під керівництвом професора Giampaolo Barone та Dr. Riccardo Bonsignore, на кафедрі неорганічної хімії, факультету STEBICEF (Department of Biological, Chemical and Pharmaceutical Sciences and Technologies). Ми займаємось синтезом металлокомплексів з сульфенподібними лігандами з метою створення потенційних стабілізаторів G-квадруплексів, що проявляють протиракову активність.

Атмосфера в Палермо загалом та в університеті зокрема дуже доброзичлива, італійці завжди раді допомогти, хоча їм притаманний більш спокійний та неквапливий спосіб життя. Окрім наукових досліджень, я також відвідувала заняття на кафедрі, упродовж яких студенти декілька годин групами виконують синтез нових сполук. Наразі я вивчаю італійську, але ще не маю достатнього рівня для викладання. Англомовної програми для здобуття фармацевтичної освіти тут поки що немає.

Впевнена, що ми будемо розвивати наукову співпрацю з університетом Палермо й обов’язково заплануємо спільні дослідження.